Pivo jako lék?
Lahodný zlatavý mok s neodmyslitelnou bílou čepicí je alkoholický nápoj vyráběný z chmele, vody a obilného sladu za pomoci pivovarských kvasinek. V Čechách je pivo považováno za jeden z národních symbolů, snad proto, že Češi si dlouhodobě drží prvenství v konzumaci piva na osobu, která v průměru čítá 160 litrů na hlavu. Mnoho Čechů jej považuje za levný osvěžující nápoj, který je lékem na řadu nemocí. Je tomu ale skutečně tak?
Pivo jako vitamínová bomba?
Podle internetového serveru Abeceda zdraví, obsahuje pivo řadu zdraví prospěšných látek, tedy vitamínů, minerálů a stopových prvků. Z vitamínů zmiňuje thiamin (B1), který dodává tělu energii, napomáhá trávení a podporuje nervovou aktivitu, riboflavin (B2), jenž je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkci srdce a dalších orgánů, vitamin B6 (pyridoxin) hrající významnou roli při metabolismu a tvorbě červených krvinek a kyselinu listovou (B9), která je základním stavebním kamenem červených krvinek a obnovuje veškeré buňky v těle. Kromě výše zmíněných vitamínů obsahuje také látky podporující trávení, nižší koncentraci škodlivin a izoflavanoidy, jenž mají údajně estrogenní účinky bránící odvápnění kostí.
Všeho s mírou!
I když je pivo možné uznávat nejen jako lahodný a díky vysokému obsahu vody (90%) osvěžující nápoj, ale také z hlediska jeho příznivých účinků na organismus jako mok zdravý, je nutné si uvědomit, že obsahuje i zdraví škodlivé látky (zejména alkohol). Proto zde platí, tak jako všude jinde, všeho s mírou. Otevřená encyklopedie Wikipedie.cz doporučuje konzumaci jednoho až dvou piv denně, a to v závislosti na hmotnosti a pohlaví jedince. Toto množství podle Wikipedie působí blahodárně nejen na naši náladu, ale také podporuje krevní oběh, snižuje riziko srdečních příhod a působí proti vysokému krevnímu tlaku.
Vyzkoušejte léčivé učinky piva v pivní lázni.